Trojszyk

Trojszyk

Trojszyk to szkodnik, który najczęściej ataktuje produkty spożywcze mączne. Dowiedz się jak wyglądają trojszyki, jak jest ich szkodliwość oraz jak się ich pozbyć z domu. Trojszyk (Tribolium spp.) zaliczany jest do rzędu chrząszczy, do rodziny czarnuchowatych (Tenebrionidae). Jego brązowo-czerwone ciało ma długość 3-4 mm. Na wierzchniej stronie pancerzyka widoczne punkcikowe wgłębienia. Samica trojszyka składa do 450 jaj, w uszkodzonych przez inne owady ziarnach zboża lub w produktach ich przemiału: mące, kaszy, otręachy, płatkach. Trojszyka w domu można spotkać w ciepłych miejscach, gdzie przechowywana jest żywność oraz w sklepach. Szczególnie trojszyk preferuje zepsute przetwory mączne, ale te szkodniki można znaleźć również w czekoladzie, suszonych owocach, orzechach, przyprawach, nasionach, ziarnach zbóż, grochu, fasoli, produktach leśnych, warzywach, mleku w proszku. W dogodnych warunkach rozwój larwy trojszyka trwa 20-35 dni, co może dać 4-6 pokoleń w ciągu roku. Trojszyki mogą żyć trzy lata. Dorosłe osobniki i dorosłe larwy trojszyka żerują na jajach i poczwarkach własnego gatunku, a także na nieruchomych stadiach rozwojowych innych gatunków owadów.