HACCP

Co to jest HACCP?

Pod tym tajemniczym skrótem kryje się System Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontrolnych. Dzięki jego zasadom możliwe jest zabezpieczenie bezpieczeństwa żywności pod kątem zdrowia człowieka. Wprowadza on niezbędną identyfikację, ocenę i kontrolę bezpieczeństwa żywności.

W Polsce System HACCP jest obowiązkowym systemem w gastronomii i i zakładach, które są producentem żywności. System musi być bezwzględnie wprowadzony do każdego zakładu gastronomicznego i cały czas udoskonalany pod względem zagrożeń. To narzędzie do zarządzania bezpieczeństwem żywności opiera się na dokładnej analizie zagrożeń zdrowotnych oraz krytycznych punktów kontroli z niej wynikających, więc system HACCP musi być jak najbardziej dokładny. Często przedsiębiorcy idą na łatwiznę, korzystając z gotowej wersji systemu lub nieumiejętnie podejmują próby stworzenia na własną rękę systemu HACCP. Takie działania często są zawodne i poprzez błędy w procesach i nieprawidłowości wszelkiego rodzaju, narażają na dodatkowe koszty. Najlepiej skorzystać z usług profesjonalnej firmy, która specjalizuje się w HACCP w gastronomii i przygotuje prawidłowy system.

Rodzaje zagrożeń bezpieczeństwa żywności

System HACCP wyróżnia trzy podstawowe rodzaje zagrożeń żywności:

  • zagrożenia mikrobiologiczne (wirusy, bakterie, pasożyty, insekty, gryzonie)
  • zagrożenia fizyczne (piasek, szkło, brud, pestki, kostki itp.)
  • zagrożenia chemiczne (detergenty, środki ochrony roślin, środki chemiczne wykorzystywane do mycia i dezynfekcji itp.)

Wdrażanie systemu HACCP

Prawidłowy proces wdrażania systemu HACCP to 12 odpowiednio następujących po sobie etapów:

  1. Powołanie zespołu do spraw HACCP
  2. Opisy produktów i ich przeznaczenia konsumenckiego
  3. j.w.
  4. Opracowanie schematu procesu technologicznego
  5. Weryfikacja schematu procesu technologicznego
  6. Analiza zagrożeń
  7. Określenie Krytycznych Punktów Kontroli CCP
  8. Określenie limitów krytycznych dla każdego CCP
  9. Opracowanie systemu monitorowania dla każdego CCP
  10. Ustalenie działań korygujących
  11. Ustalenie procesu weryfikacji
  12. Dokumentacja HACCP

System HACCP - korzyści

Niewątpliwe wdrożenie systemu HACCP niesie za sobą korzyści. To nie tylko obowiązkowe procedury, ale także realne profity np. ograniczenie kosztów produkcji, zwiększenie zaufania klientów, powtarzalność menu, większe zaangażowanie pracowników, lepszy przepływ informacji, mniejsze ryzyko kontroli z urzędu.

W związku z tym, że system HACCP powinien być dostosowany do danej działalności, korzystanie z gotowych dokumentów nie ma sensu. Tylko indywidualne podejście do procesu da skuteczność jego wdrożenia i działania. Wdrożenie HACCP wymaga wszechstronnej wiedzy z zakresu technologii żywności, higieny, mikrobiologii i innych dziedzin, stąd opracowanie go we własnym zakresie może nieść za sobą duże problemy. Warto więc do wdrożenia systemu zatrudnić specjalistów, którzy przeprowadzą niezbędną analizę i wdrożą HACCP według jej wyników, dzięki czemu możliwe będzie wyznaczenia mniejszej ilości CCP. Dodatkowo prawidłowe procedury weryfikacji HACCP pozwalają dokładniej kontrolować jego funkcjonowanie i udoskonalanie.

Od lat pomagamy naszym klientom z terenu Podkarpacia i Małopolski w prawidłowym wdrożeniu systemu HACCP. Nasze usługi są szybkie i tanie, co ma niewątpliwie duże znaczenie przy rozpoczęciu działalności różnorakich przedsiębiorstw. Nasi specjaliści pomagają na każdym etapie współpracy, więc mogą Państwo być pewni jakości usługi, jak i funkcjonowania systemu. Działamy w Jaśle, Krośnie, Sanoku, Rzeszowie, Mielcu, Dębicy, Pilźnie, Gorlicach, Bieczu, Nowym Sączu, Tarnowie, a także mniejszych miejscowościach na terenie województwa podkarpackiego i małopolskiego. Zapraszamy do kontaktu - 888 372 425 - i skorzystania z naszych profesjonalnych usług w zakresie HACCP.

Zadzwoń i dowiedz się więcej!

888-372-425